TKO SMO

Naš tim

Suosnovala je udrugu Mindfulness Inicijativa Hrvatska 2019. godine. Certificirana MBLC (Mindfulness Based Living Course) učiteljica i članica je Mindfulness Association UK.

Na Sveučilištu Oxford, Oxford Mindfulness Centre, završila je edukaciju za mindfulness na radnom mjestu, namijenjen javnoj upravi i korporativnom sektoru.

Magistrirala je javnu upravu i menadžment na Harvard Kennedy School 2017. godine te međunarodne odnose na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 2001 godine.

Studij iz poslovne ekonomije (Business Administration) završila je na fakultetu Beijing Inti Management College u Pekingu i na Sveučilištu Hertfordshire u Velikoj Britaniji.

Na Neuroleadership institutu završila je tzv. Brain – Based Coversation Skills (metodologija temeljena na neuroznanosti akreditirana kod Međunarodne coach federacije).

Edukaciju mentalnih treninga za djecu i mlade (7-11 g.) završila je kod britanske organizacije koja već više od 10 godina podučava mindfulness mentalne treninge u školama – Mindfulness in School Project.

Napisala je knjigu Priručnik za lidere, izdavač Planetopija. Knjiga daje preporuke kako lideri (na radnim mjestima) mogu održati svoje mentalno i emocionalno zdravlje.

Više od 17 godina radila je u korporativnom (A1, RTL Konzum, Agrokor) i javnom sektoru (Grad Zagreb). Živjela je u Indiji, NR Kini, Rusiji, Filipinima i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je završila većinu osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Direktorica je tvrtke Iva Mia Coaching d.o.o.

Cijela biografija za preuzimanje

Ines Grubišić je dopredsjednica Udruge. Udruzi se priključila 2023. godine. Voditeljica je Centra za mindfulness LAR u Rijeci i certificirana MBSR (Mindfulness – Based Stress Reduction) voditeljica. Podučava mindfulness, mindfulness meditaciju i njihovu primjenu na upravljanje stresom.

Diplomirana je pravnica, koja je 10 godina radila u pravosuđu na pozicijama visokih razina odgovornosti i pratećeg intenzivnog i kroničnog stresa. S mindfulnessom se susrela 2015. godine, pohađajući MBSR program smanjenja stresa, u fazi svog vlastitog prolaska kroz burnout i borbu s anksioznošću i napadima panike.

Pod dojmom kvalitete i temeljitosti MBSR programa te ostvarenih rezultata, poželjela je ovaj vrijedan resurs učiniti dostupnim na našim prostorima te je 2016. godine započela proces vlastite edukacije pri međunarodnom IMA institutu (Institute for Mindfulness – Based Approaches) u Irskoj.  2018. godine certificirana je za MBSR voditeljicu, a 2020. napravila je konačan zaokret u karijeri i otvorila svoj Centar za mindfulness LAR, kroz čije djelovanje od tada podučava mindfulness i MBSR te širi edukaciju o njihovoj vrijednosti i važnosti. U svom radu posvećena je prenijeti ljudima alate kako da ostaju u vlastitom centru i budu dobro, neovisno o tome kakve su njihove trenutne okolnosti.

Svojim angažmanom u Udruzi aktivno doprinosi tome da mindfulness i u Hrvatskoj postane raširena i podrazumijevana vještina u svim sferama društva, poznata i dostupna što većem broju ljudi.

Uz Udrugu je od prosinca 2019. godine. Osim uz zadatke tajnice Udruge, sudjeluje i u pripremi i provedbi projekata. Završila je edukaciju Mindfulness na radnom mjestu a vještine mindfulness mentalnog treninga prakticira godinama.

Diplomirala je novinarstvo na Hrvatskim studijima te magistrirala međunarodne odnose na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Završila je Londonsku školu za odnose s javnošću. Njen profesionalni put obilježili su rad u međunarodnom i javnom te privatnom sektoru. Ima iskustvo rada u novinarstvu, marketingu, poduzetništvu, organizaciji događanja, odnosima s javnošću…

Uživa promatrati promjene u ljudima i njihovom ponašanju – prije i poslije mindfulness mentalnog treninga.

Naša priča

Naša priča počinje na Harvard Kennedy School of Government (HKS), Sveučilište Harvard, Sjedinjene Američke Države, 2016. godine, kada je predsjednica Udruge Iva Mia Krušlin, bila polaznica poslijediplomskog studija u toj ustanovi. S obzirom na prethodno radno iskustvo u lokalnoj samoupravi i politici u Republici Hrvatskoj, imala je veliku želju unijeti pozitivne promjene na razini političkog dijaloga te bolje suradnje i komunikacije na razini državne, lokalne i regionalne samouprave.

Dolaskom na HKS oformila je studentsku grupu za „Wellbeing“ (Dobrobit) u kojoj je održavala razne edukacije za studente i pozivala uvažene goste koji su pričali o važnosti mentalne i emotivne dobrobiti lidera u cilju što boljeg odlučivanja.

Tijekom studija upoznala je tadašnjeg britanskog parlamentarca Chris Ruanea koji je u to vrijeme sudjelovao u uvođenju znanstveno dokazane mindfulness prakse u Britanski parlament te u još 14 parlamenata. Također, upoznala je i Sophie Maclaren profesoricu sa Sveučilišta Oxford i Kalapa Akademije, koja je podučavala mindfulness treninge top studentima, u cilju povećanja svojih mentalne i emocionalne kapacitete za donošenje boljih odluka.

U svibnju 2017. godine Iva Mia je kao predsjednica HKS Wellbeing grupe, uz podršku dekanice za akademska pitanja HKS-a dr. Jackson Weaver, službeno pozvala Chris Ruanea kao predstavnika britanskog parlamenta i Maclaren kao predstavnicu Sveučilišta Oxford da održe radionicu i predavanje „Svjesno i suosjećajno vodstvo”. To je bilo prvi puta u povijesti Harvard Kennedy School da su predavanje i radionicu o „važnosti mentalne prakse u političkom odlučivanju” održali aktualni parlamentarni zastupnik i uvažena akademska ustanova.

U listopadu 2017. godine, Iva Mia je prihvatila poziv u Westminster – u parlament Velike Britanije, na 1. međunarodni Summit o svjesnost u politici gdje je mindfulness prakticiralo 20 parlamentaraca iz 15 država. Cilj Summita bio je podići svjesnost o važnosti mentalnog kapitala u politici te predstaviti rezultate Izvještaja svjesne nacije Velike Britanije.

U HKS-ovim novinama The Citizen Iva Mia je također objavila članak „Zašto bi političari trebali prihvatiti mindfulness“.

Na Sveučilištu Harvard Iva Mia, također, dolazi u kontakt sa Mindfulness Inicijativom Velike Britanije (Jamie Bristow) i ostalim Inicijativama diljem svijeta koje su osnovane sa ciljem povećanja mentalnog i emotivnog kapaciteta parlamentaraca te zaposlenika u državnoj javnoj upravi i samoupravi. Inspirirana radom mindfulness Inicijativa, 2019. godine, Iva Mia odlučuje osnovati Mindfulness Inicijativu Hrvatska (MIH), zajedno s Ivanom Bavčevićem kao dopredsjednikom i Sebastijanom Fricom, na poziciji tajnika.

Svrha MIH-a je uvesti mindfulness mentalnu praksu u mnoga područja javnog djelovanja u Republici Hrvatskoj – Sabor i tijela državne uprave i lokalne samouprave, zdravstvo, pravosuđe, obrazovanje, poslovni sektor, nevladine udruge i dr.

Prvo predstavljanje u javnosti udruga MIH imala je na Fakultetu političkih znanosti (FPZG), u prosincu 2019. godine gdje smo održali konferenciju „Bolji politički dijalog i vještina slušanja u parlamentu i lokalnoj politici“. Na konferenciji je Iva Mia najavila knjigu – Priručnik za lidere – koja daje preporuke liderima kako mogu održavati svoje mentalno zdravlje i donositi bolje odluke. Uskoro se timu priključuju Igor Ognjenović i Petra Gjurić te preuzimaju uloge dopredsjednika i tajnice.

Sa dolaskom COVID-a 2020. godine MIH, počinje provoditi 8-tjedne Mindfulness mentalne treninge na radnom mjestu“ u Državnoj školi za javnu upravu (DŠJU) prema kurikulumu Sveučilišta Oxford. Do sredine 2023. godine, osnovni dio 8-tjednog mentalnog treninga završilo više od 115, a napredni 43 državnih i javnih službenika te dužnosnika.

U ožujku 2021. godine udruga MIH sa DŠJU, Sveučilištem Oxford, tvrtkom Awaris i Mindfulness in Schools Project-om, organizira online konferenciju „Smanjenje troškova i povećanje učinkovitosti u javnom sektoru primjenom mindfulnessa“ sa četiri panela: Mindfulness u parlamentu; Mindfulness u zdravstvu; Mindfulness u obrazovanju; Mindfulness u zatvorima. Na konferenciji je bilo prisutno više od 100 državnih i javnih službenika.

Dana 30. rujna 2022. godine, MIH je kao organizator u suradnji sa Hrvatskim saborom i ostalim partnerima na 73. tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora organizirao događanje „Mentalna i emocionalna otpornost u kriznim vremenima“. Pri kraju događaja predsjednica MIH-a napravila je 10 – minutnu mindfulness praksu za prisutne saborske zastupnike. To je prvi put u povijesti RH da je tema mindfulness-a spomenuta u visokim političkim kuloarima te da su prisustvovali mindfulness vježbi.

U siječnju 2023. udruga MIH pokreće projekt „Gradovi i općine koje brinu”, koji je međunarodni projekt pokrenut u suradnji i po uzoru na projekte u Belgiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Cilj projekta je ojačati kapacitete službenika jedinica lokalne samouprave za osnaživanje i bolje povezivanje svoje lokalne zajednice. Projekt se sastoji od tri faze – „Osvijesti“ (8-tjedni mentalni trening „Mindfulness na radnom mjestu“); „Primijeni“ (provedba aktivnosti u zajednici); „ Poveži“ (dodatna edukacija i druženje s ciljem dijeljenja stečenih iskustava u zajednici). Prva općina koja se priključila projektu sa 8-tjednom edukacijom mindfulness-a je Općina Viškovo, a prvi grad je Nova Gradiška. Više o projektu pročitajte OVDJE.

Udruga je, također, aktivna i u području rada s djecom. U prosincu 2020. godine, Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo obrazovanja odobrili su projekt „Mentalno i emocionalno zdravlje u hrvatskim školama – kroz mindfulness mentalnu praksu“ te na taj način dali zeleno svjetlo da se po prvi puta u RH – mindfulness (potpuna svjesnost) mentalna praksa primijeni u radu s učiteljima i djecom u školi.

Preveli smo dokument ‘Izvještaj Svjesne Nacije Velike Britanije’, koji je prihvaćen u britanskom parlamentu, s ciljem osvještavanja važnosti mindfulness mentalne prakse na radnim mjestima, zdravstvu, obrazovanju i zatvorima.

U lipnju 2023. timu se priključuju nove članice – Ines Grubišić, koja preuzima funkciju dopredjednice i Magdalena Živković. Svojim angažmanom značajno doprinose razvoju Naše priče pogotovo tijekom velike prekretnice – prerastanja Udruge u MIH-eamba. Naime, nakon četiri godine postojanja, rad udruge i postignute rezultate prepoznala je Europska Asocijacija Mindfulness Učitelja – EAMBA. U lipnju 2023. godine Mindfulness Inicijativa Hrvatska (MIH) mijenja ime u Mindfulness Inicijativa Hrvatska – eamba (MIH–eamba) te postaje punopravna članica EAMBA-e i Nacionalno Udruženje Učitelja mindfulnessa u Hrvatskoj. Time su i u Hrvatskoj zaživjeli visoki standardi kvalitete ujednačeni na europskom nivou, koji jamče stručno podučavanje mindfulness-a kao znanstveno utemeljene i sekularne vještine.

Tekst u formatu za preuzimanje – Naša priča.

Počasni članovi

Ursa Katharina Müllen, predsjednica je upravnog odbora EAMBE – Europske asocijacije za mindfulness. Više od 30 godina prakticira mindfulness te je certificirana učiteljica MBSR-a i Interpersonalnog mindfulnessa. Pružila je veliku podršku procesu transformacije udruge MIH u udrugu MIH-eamba.

Chris Ruane je nekadašnji britanski parlamentarac koji je sudjelovao u uvođenju osmotjedne znanstveno dokazane mindfulness mentalne prakse u Britanski parlament te u još 14 parlamenata. Danas je ambasador mindfulness-a u svijetu i veliki je prijatelj naše udruge.

Naša izdanja

Prijevod Izvještaja „UK – Nacija Potpune Svjesnosti“

U 2021. godini, preveli smo dokument Izvještaja „UK – Nacija Potpune Svjesnosti“ (Mindful Nation Report), koji je prihvaćen u britanskom parlamentu, s ciljem osvještavanja važnosti mindfulness mentalne prakse na radnim mjestima, zdravstvu, obrazovanju i zatvorima. Više

Priručnik za lidere

U prosincu 2020. godine, udruga je objavila knjigu – Priručnik za lidere – koja je autentična knjiga o vodstvu i daje preporuke kako lideri (na radnim mjestima) mogu održavati svoje mentalno zdravlje. U knjizi se detaljno opisuje važnost rada lidera i političara na svojem mentalnom, emocionalnom i fizičkom zdravlju kako bi povećali svoju sposobnost da rade u interesu građana koje zastupaju.

Naši partneri