Što je MINDFULNESS?

MBCT ili Mindfulness Based Cognitive Therapy (u nastavku “mindfulness”) u hrvatskom prijevodu, “usredotočena svjesnost”, “usmjerena svjesnost”, “sveobuhvatna svijest”, “pomnost”, i “puna svjesnost” jedan je od najsuvremenijih znanstveno dokazanih tretmana razvijen u okviru bihevioralno kognitivne terapije. “Mindfulness” opisuje usmjeravanje pažnje na poseban način: s namjerom, u sadašnjem trenutku, otvorenog uma, sa znatiželjom i bez prosuđivanja.

Znanstveno je dokazano da samo 10 minuta “mindfulnessa”  dnevno :

  • smanjuje stres
  • poboljšava koncentraciju i pamćenje
  • poboljšava emocionalnu samoregulaciju i
  • sposobnost slušanja
  • te povećava kreativnost i suosjećanje

ZAŠTO JE MINDFULNESS VAŽAN ZA LIDERE I KREATORE POLITIKE?

MINDFULNESS –  POVEĆAVA OTPORNOST NA STRES koji je vrlo prisutan na najvišim razinama odlučivanja. Dugoročan stres, često dovodi do raznih mentalnih, emocionalnih i fizičkih smetnji. Donositi odluke, a ne znati se nositi sa stresnim situacijama, ostavlja ozbiljne posljedice na društvo.

MINDFULNESS … POVEĆAVA KONCENTRACIJU I PAMĆENJE, što je nužno za kvalitetno donošenje odluka, u izazovnim multi-taskim situacijama kojima su kreatori politike svakodnevno izloženi.

MINDFULNESS … POBOLJŠAVA SPOSOBNOST SLUŠANJA i potiče na politički dijalog što je preduvjet za povećanje tolerancije u društvu.

MINDFULNESS … POBOLJŠAVA EMOCIONALNU REGULACIJU ili sposobnost održavanja razine uzbuđenja na optimalnoj razini. Kreatori politike svakodnevno se prilagođavaju raznim situacijama, a upravo mijenjanje potreba i zahtjeva, od živčanog sustava iziskuje kompleksno procesiranje u mozgu. To naposljetku može dovesti kreatore politike do gubitka kontrole, odnosno nemogućnosti kontroliranja svojih misli, emocije i osjećaja. Nemogućnost samokontrole utječe negativno utječe na proces donošenja odluka.

MINDFULNESS … POTIČE KREATIVNOST koja pomaže kreatorima politike u kompleksnom procesu donošenja odluka.

MINDFULNESS … BALANSIRA MISLI I OSJEĆAJE te pomaže kreatorima politike donositi odluke u centriranom stanju svijesti. Nemiran um stvara podlogu za površnu komunikaciju, pad koncentracije i nekontrolirane reakcije i loše utječe na donošenje odluka.

MINDFULNESS… POVEĆAVA EMPATIJU ili uživljavanje, unošenje u situaciju i stanje druge osobe što je važno za ostvarivanje zadovoljavajućih međuljudskih odnosa.

KOME JE NAMIJENJENA?

  • vršiteljima političke i  izvršne državne, regionalne i lokalne vlasti,
  • službenicima državne uprave i lokalne uprave i samouprave,
  • direktorima i zaposlenicima javnih poduzeća,
  • zakonodavcima i
  • studentima – potencijalne buduće vršitelje političke vlasti, službenike, zakonodavce.

Nekoliko zemalja EU-a i EEA: Island, Danska, Francuska Irska, Wales, Švedska, Velika Britanija i Belgija uveli su treninge «mindfulnessa» u svoje parlamente. Austrija i Njemačka također su na tom putu. 

PRAKTIČNA I JEDNOSTAVNA TEHNIKA MINDFULNESS-A

Tehnika mindfulness-a zbog svoje jednostavnosti i praktičnosti može se prakticirati na mnogim mjestima: u uredu, kod kuće, u javnom prijevozu ili parku. Isprobajmo!

Sjednite uspravnih leđa i opuštenih ramena, s objema nogama na podu. Zatvorite oči te usmjerite pažnju na dah kako ulazi i izlazi iz vašeg tijela. Kada Vaš um izgubi fokus, vratite nježno pažnju na dah i osjećajem tijela kao cjeline. Činiti ovu vježbu daha 3-5 minuta nekoliko puta na dan. Osjetiti ćete razliku.

Sjednite uspravnih leđa i opuštenih ramena, s objema nogama na podu. Zatvorite oči te usmjerite pažnju na dah kako ulazi i izlazi iz vašeg tijela. Kada Vaš um izgubi fokus, vratite nježno pažnju na dah i osjećajem tijela kao cjeline. Činiti ovu vježbu daha 3-5 minuta nekoliko puta na dan. Osjetiti ćete razliku.

mindful nation croatia, mindfulnessinicijativa hrvatska, mind, fulness, inititive, Croatia

Scroll to top
Facebook