Gradovi i općine koji brinu2023-08-28T09:57:03+00:00
Gradovi i općine koje brinu

Projekt “Gradovi i općine koji brinu” je međunarodni projekt koji osnažuje zdravlje, dobrobit i unutarnje kapacitete zaposlenika u jedinicama lokalne samouprave, kako bi se to prenosilo i odrazilo na lokalnu zajednicu kojoj pripadaju.

Projekt je pokrenut u suradnji i po uzoru na slične projekte u Belgiji i Sjedinjenim Američkim Državama te se sastoji od tri faze:

Prva faza „OSVIJESTI”

Zaposlenici lokalne samouprave prolaze 8-tjedni mindfulness mentalni trening „Mindfulness na radnom mjestu“ – znanstveno utemeljeni program, uz koji razvijaju vještine:

  • uspješnog nošenja sa stresom,
  • kvalitetne komunikacije,
  • podizanja produktivnosti, kreativnosti i međusobne suradnje.

Program “Mindfulness na radnom mjestu” je kreiran po uzoru na kurikulum znanstveno utemeljenog i sekularnog mindfulness programa Oxford Mindfulness Centra pri Sveučilištu Oxford.

Otkrivanjem novih načina kako da na svom radnom mjestu budu dobro, zdravo i zadovoljno, zaposlenici lokalne samouprave postaju primjeri i izvor informacija o podizanju kvalitete života u svojoj lokalnoj zajednici.

Istovremeno, jedinice lokalne samouprave dobivaju javnu prepoznatljivost svojih nastojanja da jačaju fizičko i mentalno zdravlje svoje zajednice, što ih čini poželjnim partnerom u međunarodnim suradnjama i projektima koji financiraju takva nastojanja.

Želite postati grad / općina koja brine?

Druga faza „PRIMIJENI“

Druga faza projekta je grad/općina koja brine – na djelu.

U ovoj fazi djelatnici koriste stečene mindfulness vještine za aktivan angažman u svojoj zajednici – definiraju se prioriteti i osmišljavaju aktivnosti značajne za lokalnu zajednicu, kao što su pošumljavanje, briga o okolišu, edukativne aktivnosti isl.

U provedbu se, uz jedinicu lokalne samouprave, uključuju i lokalni poduzetnički resursi, što doprinosi povezivanju i jačanju javne prepoznatljivosti brige za lokalnu zajednicu.

Treća faza „POVEŽI”

U ovoj fazi zaposlenici u lokalnoj samoupravi prolaze kratku edukaciju o načinima i mogućnostima aktivnog širenja stečenih vještina u svojoj lokalnoj zajednici.

Organiziraju se druženja i suradnje s rukovoditeljima i djelatnicima različitih ustanova, udruga i drugih organizacija, obitelji, prijateljima i svima zainteresiranima.

Prenose se osobna iskustva prolaska kroz mindfulness edukaciju i prve dvije faze projekta te istražuju mogućnosti za daljnji napredak – npr. prenošenje iskustva mindfulness mentalne prakse u obrazovne i zdravstvene ustanove lokalnog područja, itd.

Gradovi / općine koje brinu su jedinice lokalne samouprave koje su naučile na drugačiji način osluškivati potrebe svoje okoline i podizati kvalitetu života u svojoj lokalnoj zajednici na način koji se prepoznaje – u unutarnjem svijetu svakog dotaknutog pojedinca i prema van u javnoj percepciji.

Novosti

Go to Top