Održana konferencija o financijskim uštedama u javnoj upravi kroz mindfulness mentalnu praksu

Gotovo sto hrvatskih dužnosnika, državnih i javnih službenika sudjelovalo je na online konferenciji pod nazivom Smanjenje troškova i povećanje učinkovitosti u javnom sektoru primjenom mindfulnessa, održanoj 12. ožujka 2021. godine.

Organizatori konferencije bili su Državna škola za javnu upravu, Mindfulness Inicijativa Hrvatska, Oxford Mindfulness Centar, britanska udruga Mindfulness in Schools Project (MiSP) te tvrtka Awaris.

U sklopu konferencije održane su četiri radionice po područjima:

  • Mindfulness u zdravstvu
  • Mindfulness u obrazovanju
  • Mindfulness na radnom mjestu
  • Mindfulness u parlamentu

Najviše zainteresiranih je bilo na radionici o mindfulnessu na radnom mjestu, koju je održala Susan Peacock iz tvrtke Awaris. Radionicu o mindfulnessu u parlamentu vodili su Chris Ruane, nekadašnji predstavnik u britanskom parlamentu koji je uveo mindfulness u tu instituciju te Tessa Watt, sa Sveučilišta Oxford, iz Oxford Mindfulness Centra. Na radionici o mindfulnessu u parlamentu su prisutni bili i saborski zastupnici, dok su se na radionici o mindfulness u obrazovanju, učitelji i ravnatelji raspitivali kako uvesti mindfulness mentalnu praksu u razrede. O mentalnom zdravlju u obrazovanju govorila je Claire Kelly, iz britanske udruge Mindfulness in School Project koja provodi edukacije za učitelje koji potom rade s učenicima dobnih skupina od 7 do 11 te od 11 do 14 godina.

Predsjednica udruge Mindfulness Inicijativa Hrvatska, predstavila je rad udruge kroz sva područja obrađena uz Izvještaju Svjesne Nacije – o mentalnom zdravlju i uštedama kroz mindfulness u Velikoj Britaniji. Također, održala je i praktičnu mindfulness vježbu koja je umirila prisutne i upoznala ih s dobrobitima mindfulness mentalne prakse – iz prve ruke.