Mindfulness Inicijativa Hrvatska u suradnji s britanskom udrugom Mindfulness in schools project (Projekt Mindfulness u školama – https://mindfulnessinschools.org) pokrenula je projekt kroz koji bi se mindfulness uveo i u hrvatske osnovne škole.

Zbog znanstveno dokazanih pozitivnih učinaka na emocionalno i socijalno blagostanje djece, mentalna praksa mindfulness-a već je uvedena u švedski, nizozemski, belgijski, danski, britanski i islandski obrazovni sustav. Studije snimanja funkcija mozga (tzv. neuroimaging) pokazuju da mindfulness praksa pouzdano mijenja strukturu i funkciju mozga te se tako povećava prokrvljenost i protočnost prema područjima povezanima s odlučivanjem i racionalnim razmišljanjem, reguliranjem emocija, učenjem i pamćenjem, ljubaznošću te suosjećanjem istodobno smanjujući aktivnost u područjima mozga povezanima s tjeskobom, brigom i impulzivnošću [Davidson and Lutz 2008; Holzel et al., 2011a, 2011b]. Također, razna istraživanja pokazuju da psihološko i emocionalno blagostanje djece utječe na njihovo buduće fizičko i psihičko zdravlje, obrazovni ishod, socijalne izglede i kvalitetu života u odrasloj dobi.

Projekt uključuje dvije faze:

Faza 1.: Odabir škola u kojima bi se proveo pilot projekt uvođenja mindfulness-a

Faza 2.: Provođenje edukacije za učitelje odabranih škola

Ovim putem pozivamo osnovne škole zainteresirane za edukaciju svojih učitelja i osoblja o mentalnoj praksi mindfulness-a da se do 15. veljače 2020. godine, jave na e-mail ivamia@mindfulnessinicijativahrvatska.hr Molimo da u svojoj prijavi navedete zašto bi baš vaša škola treba biti izabrana za pilot projekt.

Veselimo se vašoj prijavi i budućoj suradnji.

Više o dobrobitima mindfulness prakse za djecu možete pročitati u znanstvenim radovima na sljedećim poveznicama:

https://mindfulnessinschools.org/wp-content/uploads/2018/04/Weare-Evidence-Review-Final.pdf

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2015.02025/full?utm_source=Email_to_authors_&utm_medium=Email&utm_content=T1_11.5e1_author&utm_campaign=Email_publication&field=&journalName=Frontiers_in_Psychology&id=154489

https://link.springer.com/article/10.1007/s12671-018-0982-4

https://mindfulnessinschools.org/wp-content/uploads/2017/09/Website-.b.pdf

https://mindfulnessinschools.org/wp-content/uploads/2017/09/Website-Paws-b.pdf