U suradnji s Fakultetom političkih znanosti, ‘Mindfulness Inicijativa Hrvatska’,  je organizirala predstavljanje udruge s temom: “Tolerancija i politički dijalog kroz mentalnu praksu”. Događaj se održao u ponedjeljak, 9. prosinca 2019. od 17.30-20.00 na Fakultetu političkih znanosti, Lepušićeva 6, dvorana A.

 

Europska komisija definirala je 10 prioriteta za razdoblje od 2014- 2019., a njegovanje demokratskih promjena jedna je od njih. Inspirirani radom drugih EU parlamenata, misija ‘Mindfulness Inicijative Hrvatska’ je informirati saborske zastupnike, političare (na svim razinama),  državne službenike i javni sektor o sekularnoj mentalnoj praksi  “mindfulness”. Mnoga znanstvena istraživanja potvrđuju da sekularna mentalna praksa «mindfulness» povećava otpornost na stres, empatiju, koncentraciju i pamćenje te poboljšava emocionalnu regulaciju, sposobnost slušanja te potiče na kreativno promišljanje.

 

‘Mindfulness Inicijativa’ je projekt https://www.themindfulnessinitiative.org koji je od 2013. godine pokrenula skupina međustranačkih parlamentaraca Velike Britanije. Inicijativa je rezultirala jedinstvenim i vrlo utjecajnim izvješćem ‘Mindful Nation UK’, koji je istaknuo ulogu koju mindfulness može imati u četiri segmenta javne politike: obrazovanju, zdravstvu, radnom mjestu i pravosuđu. Od 2013. godine 250 političara i 3,000 državnih službenika bilo je na mindfulness treningu.

 

Osim Velike Britanije, Švedska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Island, Irska, Danska, Kanada, SAD, Australija i Estonija, educirali su i informirali o ‘mindfulness-u’   nekoliko stotina političara te vršitelja izvršne i zakonodavne vlasti. Još 30 zemalja diljem svijeta u procesu je uvođenja ‘mindfulnessa’ u parlamente, a edukaciju trenutačno prolaze direktori Europske komisije.  Događaj će se odviti uz pokroviteljstvo Ureda Predsjednice RH.

 

Govornici na događaju su : 

 

  1. Dekan Fakulteta političkih znanosti – gospodin Zoran Kurelić
  2. Ured predsjednice  – dr.sc. Maja Živković ,dr.med., spec. psihijatrije
  3. Predsjednica Mindfulness Inicijativa Hrvatska- gospođa mr.sc. Iva Mia Krušlin
  4. Saborski zastupnik Velike Britanije-  gospodin Chris Ruane
  5. Trener mindfulnessa u švedskom parlamentu – Gunnar Michanek
  6. Predsjednik Mindfulness Inicijative Velike Britanija – gospodin Jamie Bristow

 

 Kratku mindfulness radionicu napravila je Mindfulness Hrvatska.

Preuzmite program Mindfulness_Inicijativa_Hrvatska_9.12.2019